Co2nnect.org - CO2 on the way to school

Az oktatás a fenntarthatóságért egyik fő célja, hogy a tanulókból aktív állampolgárok váljanak, akik elköteleződnek a közösség, a társadalom felé, amelyben élnek, hogy felelősséget éreznek iránta, csakúgy, mint egész világuk iránt. E tanulási folyamat fontos része némi gyakorlat szerzése a helyi közösséggel való interakció terén.

Praktikus állampolgári ismeretek

A helyi szervezetekkel,  testületekkel, csoportokkal, hálózatokkal (mint pl. hivatalok, szülői munkaközösség vagy civil szervezetek) való kapcsolatba kerülés kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a tanulók tapasztalatot  szerezzenek az állampolgári ismeretek terén, és fejlesszék kommunikációs készégüket, mind szóban, mind írásban. Arra is kiváló alkalom nyílik ennek során, hogy jobban megértsék társadalmi környezetük értékrendszerét.

A tudás komplex használata

Függően attól, mely témákat választasz feldolgozásra, több iskolai tantárgyat is érintetek. A programban az, hogy megvizsgáljátok a térképen, milyen alternatív útvonalon lehet eljutni az iskolába; hogy összehasonlítjátok a a helyzetet más régiókkal, országokkal – amely mellesleg más iskolákkal való együttműködéssel jár; hogy modellt vagy poszter hoztok létre; hogy interjúkat készítetek; hogy vizsgáljátok a forgalom környezeti hatásait; hogy megtaláljátok, ki felel az iskolabuszért, a helyi forgalom megtervezéséért; hogy keresitek, miért olyan a közlekedési helyzet, amilyen, hogy mások, máshol mit tettek hasonló problémák kezelésére – mindezek együtt gyakorlatilag az összes tantárgyat érintik, persze attól függően, hogyan csináljátok.

Amikor az oktatás a fenntarthatóságért tevékenységeit tervezed, vedd figyelembe, hogy a komplex, tantárgyközi perspektíva hogyan tudja elmélyíteni a megértést az adott tárgyhoz tartozó témákban.

Az oktatás a fenntarthatóságért valóban szektor-közi, és egyformán vonzó lehet annak, akit a fenntartható gazdasági fejlődés izgat, és annak, akit a környezeti és társadalmi-kulturális vonatkozások foglalkoztatnak. Ez azt is jelenti, hogy könnyen találsz együttműködő partnereket bárnmelyik „táborban”.

A helyi együttműködéshez helyi tervezésre van szükség

Azt, hogy ki hogyan kerül kölcsönhatásba a helyi közösséggel, természetesen a társadalmi viszonyok és ahelyi szokások határozzál meg.

Olyan országokban, ahol a politikusokat informális közelítésmód jellemzi, könnyen lehet találni a helyi önkormányzat egy tagját, akit meg lehet hívni az iskolába, vagy akit meg lehet látogatni a hivatalában. Egy kevésbé nyílt társadalomban ez nehézkes lehet, és sokkal igéretesebbnek bizonyulhat egy adott témával foglalkozó civil szervezet képviselőjét meghívni.

Ízelítőül felsorolunk néhány példát azon csoportokra, akik szerintünk felmerülhetnek:

Végül is az, hogy kivel veszed fel a kapcsolatot azon múlik, mire fókuszálsz, milyen módszert választasz, választotok a tanulókkal. Akartok-e prezentálni valamit egy helyi politikusnak, vagy inkább a helyi bicikliútért küzdő csoporttal akartok dolgozni? Egy találkozót szeretnétek vagy egy hosszabb közös projektet? Számtalan változat van, korosztálytól, érdeklődéstől föggően, neked kell döntened, hogyan. Álljon itt néhány példa: