Co2nnect.org - CO2 on the way to school

Számos érdekes összehasonlítás és értékelés készíthető az eredményeket tartalmazó oldalak adatainak felhasználásával.

Érdemes tudni, hogy a kampány eredményeit több módon is számítottuk. Ezen az oldalon megmagyarázzuk a használt kifejezéseket, az eredmények számítási módjait, azok mértékegységeit, valamint hogy milyen összefüggésben állnak a klímát befolyásoló tényezőkkel.

Érdemes továbbá tudni, hogy minden eredmény megjeleníthető különböző szinteken:

A CO2 kibocsátás intenzitása

Ez a szám azt mutatja, hogy a adatközlők által használt utazási módok összessége mennyire „szén-intenzív”. Például, ha az iskolába vezető úton a legtöbb kilométert autóval tesszük meg, akkor a kibocsátás intenzitása magasabb lesz, mint abban az esetben, ha több kilométert gyalogolunk.

Mértékegység: gramm/kilométer/fő

Számítás: Összegezzük az összes adatközlő iskolába vezető útjának becsült CO2 kibocsátását, majd elosztjuk az összes megtett kilométerrel, végül a adatközlők számával.

Adatközlők száma

Ez a szám azt mutatja, hogy hány adatközlő szolgáltatott adatokat a kampány során.

Mértékegység: adatközlő (fő)

Számítás: A program összeszámolja, hogy hányan szolgáltattak adatokat.

Az iskola átlagos távolsága

Ez az szám azt mutatja meg, hogy a adatközlőknek átlagosan mekkora távolságot kell megtenniük, hogy eljussanak az iskolába.

Mértékegység: kilométer/fő

Számítás módja: A program összegzi az összes adatközlő által az iskoláig egy irányban megtett út hosszát, majd elosztja a adatközlők számával.

Teljes CO2 kibocsátás

Ez az szám annak a CO2-nak a becsült mennyiségét mutatja, ami egy nap alatt az összes adatközlő reggel, az iskolába utazása során a levegőbe juttat.

Mértékegység: kg

Számítás módja: A program összegzi a adatközlők által szolgáltatott iskolai utak adataiból a becsült CO2 kibocsátást.

Éves átlagos CO2 kibocsátás

Ez a szám azt a becsült CO2 mennyiséget mutatja, ami egy év alatt a légkörbe kerül, amikor egy átlagos diák reggel bemegy, illetve hazamegy az iskolából.

Mértékegység: kg/fő/év

Számítás módja: Minden egyes adatközlő által megadott CO2 kibocsátást megszorozzuk 380-nal (hogy megkapjuk 190 oda-vissza út kibocsátási értéket). Eredményül megkapjuk a adatközlők egyéni éves CO2 kibocsátását. Ezután összeadjuk az egyénenkénti értékeket, majd az összeget elosztjuk a adatközlők számával, hogy megkapjuk az egy főre jutó átlagot.